Jeg kan hjælpe med

  • Være ny i København
  • Arbejde ved siden af studierne
  • Studiemiljøet på CBS
Kontakt mig

Mit studievalg

Efter gymnasiet stod mit valg mellem at skulle læse økonomi eller medicin på KU. Det krævede at jeg supplerede fag, og jeg begyndte samtidig at arbejde på fuld tid. Gennem mit arbejde fik jeg erfaring som projektdeltager på forskellige udviklings- og optimeringsprojekter med deltagere fra hele verden og jeg blev klar over, det var den vej jeg skulle. IBs brede skala af erhvervsrettede fag med et internationalt perspektiv, kombineret med kvartalsstrukturen, som gør det mere projektlignende, virkede som den oplagte løsning ifht. at jeg kunne tilegne mig de kvalifikationer, der åbner op for en karriere med forskelligartede projekter i ind- og udland.

Som tilflytter fra Jylland og STX-dimittend kendte jeg ikke meget til CBS, men havde hørt nogle af de klassiske fordomme. Da jeg havde søgt optagelse på IB hørte jeg flere og flere fordomme om IB’ere. Jeg blev til sidst lidt bekymret for om der var noget om snakken og om jeg ville havne sammen med 159 studerende, der gik så meget op i at de skulle være de bedste, at det sociale sammenhold haltede. Men sådan har det slet ikke været. Der er selvfølgelig stor faglig konkurrence, når man samler så mange ambitiøse studerende, men folk er også meget udadvendte og gode til at samles om andet end bøgerne. Det kan fx være store fester, den legendariske IB/IBP-skitur, middage og sportsarrangementer på tværs af årgangene eller bare en impulsiv hyggestund på græsset foran Solbjerg Plads, når vejret tillader det.

Mit studie

IBernes motto er “work hard, play hard”. Om end det lyder som en kliché, synes jeg det beskriver IB til perfektion. Mine tre år på IB har været de mest intense og belønnende i mit liv – både fagligt og socialt.

Fagligt kan det være intenst at omstille sig til kvartalsstrukturen, som betyder at man kun har 2 fag ad gangen, men til gengæld skal til eksamen bare 6-7 uger efter man har haft første forelæsning. Derudover syntes jeg også at læsningen krævede tilvænning. Både pga. mængden og fordi der nu skulle læres en masse nye fagtermer på engelsk. Men hvis man bruger den første tid på at få nogle gode studievaner og komme godt i gang, bliver det hurtigt hverdag.

Socialt er det intenst fordi der arrangeres rigtig mange ting. Både på de enkelte årgange, samt på tværs af dem. Hvis man skal deltage i det hele, og samtidig finde tid til at arbejde, se familie og venner, træne, være med i spændende studenterorganisationer, osv., så er man pludselig under tidspres, og man bliver nødt til at prioritere.

Det er svært, især fordi det kan virke som om alle andre har styr på det hele og tid og overskud til alt. Men 3 år på IB har dog lært mig at vi vist alle føler at vi er ved at knokle os selv halvt ihjel fra tid til anden (selvom ikke alle er villige til at indrømme det). Så hvis man lader være med at føle sig tvunget til at være til hver eneste torsdagsbar, fest, osv, men en gang imellem får tid til at ”lade op”, så bliver det igen et kæmpe privilegium – i stedet for en byrde – at der er så mange muligheder for at komme ud og have det sjovt med IBere på tværs af årgangene.

Før IB havde jeg aldrig været i et miljø omgivet af så mange super dedikerede og ambitiøse og med så forskellige baggrunde. Man lærer ikke kun til forelæsningen men også af alle de andres baggrunde og erfaringer. Det har været meget lærerigt og en stor motivationsfaktor for mig, fordi jeg er inspireret til at yde maksimalt og få det bedste ud af min tid fagligt og socialt. Men det kan være svært at slippe den dårlige samvittighed, når man af og til tillader sig at koble helt af, fordi man ved, der altid er andre, der endnu ikke har lagt bøgerne eller arbejdet væk.

Kunne jeg vælge igen er jeg ikke i tvivl om at jeg ville vælge IB. Det har været det perfekte studie for mig! Jeg har fået en masse nye venner og bekendte der også brænder for forskellige områder af business. Jeg har fået inspiration til nye projekter, samt viden, erfaringer og minder for livet. Spørgsmålet er nu, om det også er det perfekte studie for dig?

Jeg håber jeg har hjulpet med et lille indblik i, hvordan det kan være at være IB-studerende. Jeg kunne tale passioneret i flere timer om alle de faglige og sociale muligheder der er, men også om de ulemper der kan være. Men der er ikke plads til det hele her. Så hvis du har yderligere spørgsmål eller vil have uddybet noget af det ovenstående, så er du meget velkommen til at kontakte mig eller nogle af alle de andre mentorer – det er det vi er her for :)

Mine råd

1
Gør et godt forarbejde inden du søger studie:
Hvis du ser bort fra gennemsnittet, hvad er det så der tiltaler dig ved IB? På universitetet er det ikke et godt gennemsnit fra de gymnasielle uddannelser, der får dig igennem – det er dedikation og hårdt arbejde. Så vær sikker på at du brænder for det du vælger at læse. Hvert år er der et par stykker, der hurtigt dropper ud igen fordi de ikke har sat sig ind i de forskellige fag, og enten går kolde i de matematiske fag eller synes der er for lidt matematik. Undersøg derfor fagene og studiemiljøet nøje. Vær åben for hvad både CBS, DTU og KU kan tilbyde. Tag gerne til åbent hus, så du kan tale med studerende og fornemme miljøet og omgivelserne.

2
Prioriter introugerne:
IB er et virkelig socialt studie, men det grundlægges inden forelæsningerne starter. Sørg for at have fri og være i København, når introugerne starter ca. midt i august. Her starter mange ven- og bekendtskaber, som senere kan blive motivationen til at møde op til timerne. Desuden er det også nemmere at finde sammen i en god læsegruppe, når man kender folk – og mine år på IB havde slet ikke været det samme uden min læsegruppe og alle de mennesker jeg glædede mig til at se til lectures.

3
Prøv dig selv af - fagligt og socialt:
Kast dig ud i det, der umiddelbart kan virke skræmmende. Nyd at vi studerende har så mange muligheder. Meld dig fx til case competitions eller lignende, hvis du har bare den mindste interesse for det. Det giver uvurderlig erfaring. Men vent med det, til du er kommet godt ind i den nye studierutine. Når studieårene er gået, kan de ikke tages om.