Jeg kan hjælpe med

  • Studiemiljøet på CBS
  • Tidsforbrug og arbejdsbelastning
  • Det faglige indhold i uddannelsen
  • Undervisningsformer og eksamen
Kontakt mig

Mit studievalg

Efter handelsgymnasiet havde jeg ingen idé om, i hvilken retning jeg ville gå, blot at det skulle være handelsorienteret. Det var virkelig vigtigt for mig, at jeg fandt et studie, jeg ville kunne opretholde motivationen omkring samt, at de fag uddannelsen indeholdte var tiltalende. Jeg brugte lang tid på at læse programbeskrivelser, tage til diverse åbent hus arrangementer, snakke med studerende fra forskellige studier og vurdere/prioritere mine egne interesser. Spørgsmål jeg stillede mig selv var bl.a. skulle det være ren økonomi? Eller mere samfundsorienteret? Kunne man finde en blanding? Hvordan ville det være at læse på engelsk? Kunne jeg trives i København? Hvordan ville mine muligheder være efter endt studie? Efter lang tids research, et højskoleophold og et ophold i London, blev jeg klar over, at det internationale perspektiv også spillede en vigtig rolle, samtidig med at jeg fik styr på tvivl, fordomme og forventninger. Det, der blev det afgørende for mit valg af studie, var, et åbent hus arrangement på CBS, hvor jeg faldt i snak nogle af de studerende ved IB-standen. Da jeg gik derfra en halv time senere var det med følelsen af, at jeg havde fundet mit drømmestudie. Et ekstra plus og en anden afgørende faktor var bredden på IB-studiet. Jeg ville her få muligheden for virkeligt at spore mig ind på, hvilke områder i forretningsverden der kunne være en fremtidig karrierevej, idet man kommer så langt omkring. Samtidig åbner IB også op for en lang række muligheder i forhold til fremtidig valg af kandidat.

På grund af det høje adgangskrav frygtede jeg dog, at alt omkring studiet, studiemiljøet og det sociale, ville bære præg af udelukkende konkurrence. Omvendt tiltalte det mig også, at IB-studerende var kendt for at være ambitiøse. Her hjalp min snak med de IB-studerende mig utroligt meget, da de (1) kunne fortælle mig om deres oplevelse med studiet og deres medstuderende og (2) var i stand til at nævne op til flere sociale arrangementer bl.a. IB Gala og IB Dinner, hvor de studerende mødes på tværs af årgange. IB-studiet var trods ambition altså et studie med et socialt fællesskab og et motiverende studiemiljø.

Mit studie

Det mest udfordrende for mig på IB var selve starten. Efter 2 sabbatår skulle jeg virkelig bruge mange ressourcer på studievaner, det engelske pensum og de mange nye fagtermer. Her var jeg rigtig glad for den kvartal-struktur, som studiet har. Kvartal-struktur betyder, at du har undervisning i ca. 7-8 uger, hvorefter du afslutter faget med en eksamen og tager hul på et nyt fag. Strukturen gjorde det nemmere for mig i starten at overskue de forskellige fag samt at kunne fokusere udelukkende på 2 fag og så afslutte dem, hvor man med semester-strukturen ofte har 3-4 fag samtidig som afsluttes halvårligt.

På IB kan det i starten godt virke som, om alle andre har styr på karriere, uanede mængder af tid og et vældigt overskud hele tiden. Alle vil gerne give et godt første håndsindtryk, og der bliver bestemt ikke skruede ned for ambitionsniveauet eller de mange ting folk har opnået inden studiestart. Efter nogen tid falder det dog til jorden og folk bliver mere afslappet. Sandeheden er, at ingen har flere end 24 timer i døgnet, og at det handler om prioritering. Nogle prioritere studiet højest, andre jobbet og nogle tredje det sociale og festerne. Find ud af hvad det vigtigst er for dig og vid, at det er okay at sige fra til nogle af de mange tilbud.

På den anden side har jeg også fundet ud af, at det fede ved IB også er det ambitiøse studiemiljø. På IB er folk trods stor diversitet så dedikeret og ambitiøse i forhold til det, de laver, at det for mig giver motivation til altid at yde mit bedste og lige gå det ekstra skridt, selvom det måske virker uoverskueligt.

At være studerende kræver også, at man lærer at tackle dårlig samvittighed. Alle mennesker har brug for aktiviteter, hvor de kan lade op, det har du også, og dårlig samvittighed gør det specielt ikke nemmere at prioritere, om end det er nødvendigt! Her har jeg virkelig syntes, at det sociale gør en forskel. Du er ikke alene om at have det sådan. Og at bruge sine medstuderende til at spare med, kan virkelig give mentalt overskud, de sidder i samme situation og, om de vil indrømme det eller ej, så må de også prioritere deres tid.

Er IB det rigtige studie for mig? Helt sikkert! Jeg får langsom sporet mig ind på mine kompetencer og interesser inden for den økonomiske verden, og trods der efter min mening mangler flere økonomifag, gør udveksling og valgfag det muligt at indhente disse. Om det er det rigtige for dig, ved jeg ikke. Men jeg er sikker på, at uanset hvad du vælger, så skal det alt sammen nok gå! Herfra skal du i hvert fald have et kæmpe held og lykke med på vejen!

Mine råd

1
Snak med aktive studerende på de linjer, du overvejer. De kender til studieovervejelserne selv og kan være med til fjerne noget af din tvivl.

2
Lad dig ikke gå på af andres ambition, dine valg og mål er det rigtige for dig!

3
Planlæg din tid, også tid til aktiviteter, hvor du kan oplade dine batterier.

4
Brug tid på at finde dig selv som studerende - Hvilke studieteknik passer bedst til dig? Hvilken tid på dagen er du mest effektiv?

5
Vær social og nyd din tid som studerende! Det skulle gerne være en tid, du ser tilbage på med glæde – og mon ikke der falder et venskab eller to med på vejen.